13 Ağustos 2014 Çarşamba

Kasparov'un Çaresizliği


Dünya Şampiyonu Garry Kasparov satranç politikası ile en çok ilgilenen şampiyondur. Önce 1993 yılında FIDE bayrağı altında şampiyonluk maçı yapmayı reddetti ve Short ile bir başka organizasyon altında maç yaptı. Sebebi FIDE'nin yönetilişini ve toplam ödülü (duygusal sebepler de var elbet) beğenmemesiydi. FIDE'nin tepkisi de Kasparov'u yok saymak ve Karpov ile Timman'a maç yaptırmak oldu.

Kasparov bu hareketi ile FIDE'yi dize getireceğini sandı ama başaramadı. O sırada FIDE Başkanı Compomanes'ti. Kasparov alternatif bir organizasyon kurdu: GMA (Grandmaster Chess Association) ama uzun ömürlü olamadı.

Sonra başa Kirsan Ilyumzhinov geldi. Rusya'nın Kalmukya Federasyonu'nun Başkanıydı aynı zamanda. Bu genç iş adamı Rusya'nın dağılmasından sonra zengin olmuş ve basamakları hızla çıkmıştı.


Kasparov yukarıda gördüğünüz Ilyumzhinov'la da pek anlaşamadı. Ponomariov FIDE şampiyonuyken onunla maç yapma ihtimali kalmayınca da satrancı bıraktı.

Kasparov önce Rusya'da politikaya atıldı ama Putin ile pek de başedemedi. Birkaç kez gözaltına alındı dayak yedi. Hatta bir defasında birisi kafasına satranç tahtası bile geçirdi.


Sonra FIDE Başkanlığı'nda Kirsan Ilyumzhinov'u devirmeye çalıştı. Eski ezeli rakibi Anatoly Karpov'u destekledi.



2010 yılındaki seçimlerde Kasparov çok uğraştı. Genel kurulda Dantonvari ateşli bir konuşma yaptı ama sonuç çoktan belliydi. Kirsan Ilyumzhinov pek çok Afrika ülkesinin oylarını garantilemişti. Sistem şuydu: Bazı Afrika ülkeleri delege göndermiyor ama vekalet veriyorlardı. Hatta gelenler ülkelerine postalanıp sadece vekaletleri alınıyordu.

2014 yılında bu sefer Kasparov bizzat kendi aday oldu ama sonuç değişmedi. Kirsan aynı taktikler tekrar FIDE Başkanı oldu. Batılı ve belli başlı federasyonların hepsi Kirsan'a karşıydı ama toplu Afrika oyları ile baş edemiyorlardı. Artık makarna mı bulgur mu kömür mü yoksa başka bir şey mi sebep, siz tahmin edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder