6 Ağustos 2014 Çarşamba

Satranç Makinesi Capablanca



Capablanca hakkında o kadar çok anlatılacak şey var ki! Oyun tekniğinin mükemmeliğinden dolayı "Satranç Makinesi" adını almış bir şampiyon. Şampiyonluk unvanını 1921 - 1927 yılları arasında sadece 6 yılı elinde tutmasına rağmen en unutulmaz şampiyonlardan biridir.

Capablanca henüz 4 yaşındayken satranç oynamayı babasını izlerken öğrenmiş ve hatta babasının yaptığı imkansız hamleyi de görüp uyarmış. Eh tabii babada muhakkak büyük bir şaşkınlık ve gurur yaratmış olsa gerek. Sonra iki oyun oynamışlar ve ikisini de Jose kazanmış. Açıkçası ilk oynadığı iki oyunu kazanması biraz abartı gibi gelse de sıradan insanların dehaların kapasitelerini anlaması zor oluyor.

8 yaşındayken Havana Satranç Kulübü'nde oynamaya başlamış ama doktor çok fazla oynamaması konusunda uyarmış. 13 yaşındayken az bir farkla olsa da Küba Şampiyonu Corzo'yu yenmiştir.

Daha sonra Amerika'ya eğitim için gitmiş ve sıkı durun orada en çok ilgi duyduğu şey beyzbolmuş!


Yukarıdaki resimde en geride soldan üçüncü Jose Roul Capablanca'nın tam kendisi. Ne olduysa sonradan beyzboldan kopmuş ve satranca yönelmiş. Eh tabii satrançta basamakları hızla tırmanmış ve 26 senedir Dünya Şampiyonu olan Lasker'i yenerek şampiyon olmuş.

Küba'da yapılan bu maçta Lasker iklimden epey olumsuz etkilenmiştir ve 4-0 yenikken maçı terk eder. Maç 6 galibiyet üzerinden oynanmaktaydı. Capa şampiyon olunca pek insan onun uzunca bir süre şampiyon kalacağını düşündü ama daha ilk unvan maçında Alekhine'e kaybetti. Arkadaşı ve öğrencisi sayılan Alekhine ile araları bu olaydan sonra bir daha hiç iyi olmadı. Sebebi Alekhine'nin rövanş maçını vermemesi ve adeta Capablanca'dan kaçmasıydı. Sebebi Alekhine'in yaşamını şampiyonluk unvanı ile sürdürmesiydi. O, Capablanca gibi zengin değildi ve nitekim ölene kadar da dünya şampiyonu kaldı.

Bakın Capablanca, Alekhine için neler düşünüyormuş: Ondan nefret ediyorum!

Capablanca doğal bir yetenekti ve pek çok doğal yeteneğin sahip olduğu bir başka özelliğe de sahipti: tembellik. Açılışları çalışmayı sevmezdi. Bir gün açılışta o hamleyi neden oynadığı sorulunca "Daha önce Alekhine oynamıştı. Kötü olsa oynamazdı." diye cevap vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder