22 Temmuz 2016 Cuma

Sakin Vasily


1957 - 1958 yılları arasında Dünya Şampiyonu olan Vasily Smyslov'un sakin stiline ithafen bu başlığı attık. Botvinnik'i yenerek şampiyon olmuştur ama dönemin şampiyonluk kuralları acımasızdır. Önce ülkenizde finale kalacaksınız sonra Zonal Turnuvasında derece. Sonra İnterzonal turnuvasında derece ve sonrasında 5 oyuncunun kıyasıya mücadele ettiği bir kapalı turnuvadan birinci çıkmak zorundasınız. Tüm bu turnuvalar 3 yıl yayılar. Ancak başarılı olduğunuzda tahtta oturan Botvinnik2in karşısına çıkarsınız. Smyslov da bunu başardı ve üstelik Botvinnik'i yendi. Ne var ki o zamanki şartlar gereği 1 sene sonra rövanş maçı yaptılar ve Botvinnik unvanı geri alıverdi.

Sonradan bu acımasız ve Dünya Şampiyonu'nu koruyan kuralı ortadan kaldırdılar ama olan sadece 1 sene şampiyon kalan Smyslov ve Botvinnik'e oldu.

1921 doğumlu Smyslov'un ilk başarısı 17 yaşında SSCB Gençler Şampiyonu olmasıydı. Aynı sene Moskova Şampiyonasında 1-2 derecelerini paylaştı. Başarıları bundan sonra artarak arttı. 1948 yılında Alekhine'in ölümünden sonra şampiyonu belirlemek için yapılan turnuvadaki 5 oyuncudan biriydi. Bu zorlu turnuvayı Botvinnik kazandı. Smyslov ise ikinciydi. 1953 yılında Adaylar Turnuvasında birinci oldu ve Botvinnik'in karşısına çıktı. Maç 12-12 beraberlikle bitti ama bu sonuç ile Botvinnik unvanını korumuş oldu.

1957 yılında yine Botvinnik'in karşısına çıktı ve maçı bu sefer 12.5 - 9.5 kazandı ve şampiyon oldu. 1 sene sonraki maçı ise 12.5 - 10.5 kaybetti. İkili toplam 3 şampiyonluk maçı yaptı ama Botvinnik ile skoru 18 galibiyet, 17 kayıp ve 34 berabere ile lehineydi.

Sonraki yıllarda profesyonel satranca devam eden Smyslov, Kasparov'un şampiyonluğa giden yolunda onun da karşısına çıkmıştı.

Stilini tekrar edelim; Botvinnik'i andıran konumsal bir stil ve muazzam bir oyunsonu becerisi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder