25 Mart 2017 Cumartesi

Atak Oyunun İki Dehası


Atak Oyunun İki Dehası adını hakeden harika bir kitap. İki Dünya Şampiyonu Alekhine ve Tal'i konu alıyor ve elbette bu iki oyuncunun şampiyonluk dışındaki ortak yanları göze hoş gelen atak stile sahip olmaları. Mümtaz İdil'in çeşitli kaynaklardan derlediği bu kitap hem bu oyuncuların oyunlarını incelemekte hem de bir macera romanı havasında kariyerlerini gözler önüne sermekte.

Özellikle Tal'in hızlı yükselişi kritik oyunlarla anlatılıyor. Oyunlar o kadar güzel ki bu oyunları inceleyen her satranççı şüphesiz böyle güzel oyunlar oynayabilmek için büyük istek duyacaktır.

Gördüğünüz resimde kitabın eski ve yeni baskısı görülmekte. İlki 1985 yılında basılmış ve geniş ebadıyla takibi daha kolay. Broy tarafından basılanı ise cep kitabı şeklinde düzenlenmiş.

Alekhine ve Tal'in ilginç iki özelliği daha var. Alekhine Dünya Şampiyonluğunu Euwe'ye kaybetmiş olsa da rövanş maçında unvanını geril almıştır ve bir daha da şampiyonluğu kimseye kaptırmamıştır. Bunun sebebi de elbette şampiyonlen 53 yaşında ölmesi.

Zavallı Tal ise talihsiz bir insandı. Genç yaşta rahatsızlıklar geçirdi ve hep sağlık problemleriyle uğraştı. Botvinnik'i yenerek şampiyon olmuştu ama FIDE kuralları gereği bir yıl sonra rövanş maçına çıktı ve kaybedince de unvanı elinde çok kısa süre tutmuş oldu. Bu kitabı okumalıyım diyorsanız: Atak Oyunun İki Dehası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder