15 Ekim 2015 Perşembe

Şampiyon Kızınca!


Magnus Carlsen 2014 yılında hem Dünya Şampiyonluğu unvanını korumuş hem de sonra rapid ve yıldırımda da şampiyon olmuştu. Elbette en önemlisi Dünya Şampiyonluğu ve rapid ile yıldırım aynı önemde değil. Bununla beraber yine de prestij unvanları. Son şampiyon Magnus Carlsen de elbette bu unvanları kimseye kaptırmak istemiyordu. Rapid yani hızlı satranç yarışmasında tekrar Dünya Şampiyonu olan Carlsen, sonrasında yapılan yıldırım şampiyonasında birinci olamadı. Ne Pomniatchi'ye kaybedince birincilik şansını kaybetti. Maç bitince sinirli olduğu gözden kaçmayan Carlsen adeta duvarlara yumruk atacak gibiydi. Sinirini nasıl yatıştıracağını bilemeyen Carlsen notasyona imza attıktan sonra kalemi fırlatıverdi.

Sonraki oyunda Ivanchuk ile oynuyordu. Oyun oldukça gergindi; ters kanada rok atmış şahlara karşı keskin bir saldırı söz konusuydu. Zaman sıkıştı, Ivanchuk can havliyle saldırdı. Bir feda yapan Ivanchuk Carlsen'in şahının önünü açtı. Kalesi ile daldı ve saniyeler kalmışken hoplayarak hamle yaptı. Carlsen yerinden fırlayıverdi çünkü mat oluyordu. Carlsen yine sinirle kalem, fırlattı. Biraz yana gidince ellerini çırptı isyan etti. Yukarıdaki resim de bu isyan halinden. Üstelik Ivanchuk maçtan sonra iyi de bir alkış yapınca Carlsen sinirden iyice kaskatı kesildi.

Usta satranççılar, şampiyonlar böyle davranabilir mi? Elbette sakinlik içerisinde terk etmek gerekli ama Dünya Şampiyonu bunu yaparsa ilginç olur, haber olur. Üst düzeyde oynayanların ne kadar hırslı olduğunun göstergesi. Yıldırımda Dünya Şampiyonu Grishchuk oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder